mat

Recept för hälsa, för dig, jorden och dess invånare.

Om vi tittar närmre på hälsa, vår egen och jordens, så finns många fördelar med en mer plantbaserad diet (grönsaker, säd, frön, nötter, olja, baljväxter, frukt, bär osv). Du kan läsa lite mer om detta nedan, sist i detta dokument.

Så, Varsågoda: Underbart god, näringsfylld, garanterat mättande mat! Samtliga är testade på större grupper med mycket gott resultat, så jag vågar säga att detta är gott! Om du tror att du inte kan bli mätt utan kött och en gräddig sås, eller att plantbaserad mat är tråkigt, prova dessa!

FRUKOST & DIVERSE

chia-pudding… enbart denna räcker fram till lunch, japp så är det. 100% näring och good-ness.

Bas, för en person:

2 msk chiafrön

2,5 dl växtmjölk (havre-, mandel- etc)

2 hackade dadlar

äkta vanilj (kardemumma, kanel)

Detta blötläggs med fördel kvällen innan (eller minst en timma innan måltid). Serveras i rumstemperatur eller upp till 40 grader (uppvärmd i vattenbad) Topping kan varieras i oändlighet med frukt, bär, nötter, frön, ”greens”. Exempel:

1: Blåbär, bara blåbär! Skogens drottning.

2: banan o gojibär (gojibär kan vara blötlagda kvällen innan)

3: 1 ugnsbakat äpple smörjt med ghee/kokosfett och kanel

 Solrosfrö o soltorkad tomat-SPREAD (pålägg): en liten skål:

2 dl solrosfrön (rostade om man vill)

1 msk tomatpuré

4 soltorkade tomater

1-2 msk citronsaft

(lite vatten)

örtsalt.

Mixas i matberedare eller med stavmixer. Massor av smak så dryg, räcker länge.

 CHAI -te, hemmagjort. Godare än allt på påse. Köp hela kryddor, ha mer av de du gillar mest. OBS! Kardemumma och nejlika har en förmåga att stjäla showen, pröva dig fram.

Färsk ingefära i bitar

kanelstång

kardemumma

nejlika

svartpeppar, några korn

(stjärnanis, anis, fänkål, pomerans, vaniljstång …)

Koka upp, låt sen koka på låg värme i minst 20 minuter. Byt ut ingefäran en gång/dag resten av kryddorna kan användas gång på gång, fyllas på lite inför varje kokning. Kryddorna byter karaktär med tiden. Dricks med fördel med växtmjölk och honung.

 LUNCH

Palak Paneer: Indisk spenatgryta med fetaost, serveras med råbasmati-ris, och rå äppelchutney (á la Anna)

Recept som räcker till 20 personer (2 måltider till hela familjen + matlådor i frysen, denna är god också att värma på! + jätteenkel o billig att göra)

Koka 1 liter ris (i 2 liter vatten, lite gurkmeja, några kardemummakapslar)

Palak Paneer:

4 pkt fryst eko-spenat

3 burkar krossade tomater

2 burkar kokosmjölk (el mandelgrädde)

0,5 kg rödlök

1 bit ingefära

4 pkt fetaost (byt ut till tofu om du vill ha grytan helt växtbaserad)

2 veg buljongtärningar

( ta tamari på efter ist för mer salt, annars salta lite också)

  1. kryddningen; grytans hjärta.

½ tsk kitchen king curry (hittas i oriental-affären, bästa curryn jag hittat och tom jag ser mellan fingrarna på att den inte är ekologisk…)

½ tsk svarta senapsfrön

½ tsk gurkmeja

½ tsk spiskummin

1 krm korianderkärnor

1 krm kardemumma

½ tsk kanel

½ tsk svartpeppar malen

Bryn dessa i minst 10 min på låg värme i kokosfett/rapsolja.

  1. lägg i hackad ingefära och lök. Fortsätt bryn alla kryddorna i minst 10 min på låg värme i kokosfett/rapsolja.
  2. Lägg i resten av grönsakerna, ev lite vatten. Låt koka upp och sen stå på låg värme i minst 30 min. Kryddorna växer. Den kan med fördel stå 2 timmar.
  3. 10 min innan servering; blanda i fetaosten i tärningar.
  4. (Smaka av, och blanda ev i några nypor garam masala om du vill ha mer indisk smak i grytan, 10 min innan servering)

Raw äppel-chutney (á la Renee Voltaire)

till en liten skål:

2 äpplen

1/2 rödlök skalad

1 bit ingefära

1/2 chilifrukt

1 nypa havssalt

1 ministänk balsamvinäger

 PUMPASOPPA- Bhumi Devis Butternut Dream… (á la Anna)

Också denna är till 18 personer… Minska receptet vid behov, men även denna är god när den kommer ut ur frysen…

6 st rödlökar, färre om de är monsterstora

3 st butternut-pumpor i normal strl

8 st potatisar

3 burkar krossade tomater

2 burkar kokosmjölk

en bit färsk ingefära

2 buljongtärningar, veg.

  1. värm bra fett
  2. bryn på låg värme minst 10 min: lite spiskummin, lite svarta senapsfrön, färsk ingefära, rödlök
  3. Lägg i pumpan och potatisen i tärningar, fortsätt bryna och rör om under tiden 10 min.
  4. Lägg i resten av ingredienserna, lite vatten, koka tills pumpa o potatis är mjuka.
  5. Mixa med mixerstav direkt i grytan
  6. Njut!

(kan serveras t ex med lite ruccola-blad vid sidan, el persilja på soppan osv)

Butter but Better” (á la Shambala Gatherings)

4 delar kokosfett (med el utan smak efter tycke)

1 del kallpressad linfröolja

lite örtsalt.

Smält kokosfettet på låg värme, låt svalna lite men innan det stelnar blanda i linfröoljan och lite örtsalt efter tycke. Linfröolja härsknar ganska snabbt så gör lite i taget. Du kommer inte sakna smöret.

CHOCO-CHAGA mellanmål á la Annki. This is enough, nu står du dig till middagen!

Serves 2

5 dl växtmjölk (havre-, mandel osv)

1 påse chaga-te-pulver (½ tsk chagapulver)

kakao… så mycket du vill.

1-2 dadlar blötlagda o finhackade/mixade

ca 7 cashewnötter, blötlagda o finhackade/mixade

vispa o koka upp, låt sen sjuda en stund. Kan göras extra mycket så har du imorgon också.

BELUGA-LINSSOPPA med saffran á la Janesh Vaidya. Nog den godaste soppan jag vet.

4-6 personer

2 dl belugalinser

2 charlottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

4 cm kanelstång

1 kuvert saffran

20 kardemummakärnor

ca 500 g mogna tomater

2 dl vatten

1 ½ tsk örtsalt

4 dl kokosmjölk

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

3 tomater

några kvistar färsk persilja till garnering

  1. Koka belugalinserna enl. förpackningen. Skölj av innan de hälls i soppan.
  2. Skiva lök i vitlök fint, fräs i oljan på låg värme med kanelstång, saffran och kardemumma.
  3. Skölj tomaterna noga i varmt vatten. Dela tomaterna på mitten och lägg de i en kastrull tillsammans med lite olja (oliv- , raps-). Koka upp och låt koka på låg värme i ca 20 minuter. När de släppt ut all sin vätska är de klara. Ta ev bort större skalbitar.
  4. Häll på 2 dl vatten, örtsalt och de krossade tomaterna och låt lök- och kryddblandningen sjuda tillsammans några minuter.
  5. Tillsätt linser och koksmjölk, smaka av med salt och peppar.
  6. Garnera med persilja.

Roasted Beet Soup with Potato Croutons á la Deliciously Ella

Serves three

6 potatoes (600g)
2 beetroots (400g)
1 can of coconut milk (400ml)
1 lemon
2 teaspoons of coriander powder
2 teaspoons of chilli flakes
1 teaspoon of cumin powder
2 cloves of garlic
salt and pepper

Croutons

4 potatoes (400g)
1 tablespoon of chilli flakes
salt, pepper and olive oil

Method: 

Start by turning the oven to 200C. Then place the beets, with the skin on, into a baking tray to roast for about an hour. While these roast, peel the potatoes (just the ones for the soup) and place them into a sauce pan with cold water. Bring the pan to the boil and then let them simmer for about forty five minutes, so that they’re really nice and soft.

If you want to make the potato croutons then chop the remaining potatoes (you don’t need to peel these ones) into small pieces and place them in a tray with lots of olive oil plus the chilli flakes, salt and pepper. Bake for about forty five minutes, until the outside is crispy.

Once the beetroots have cooked, set them aside to cool. Once cool peel the skin off, it should just peel off in your hand. Then chop the beets into pieces and place them into a blender. Drain the boiling (soup) potatoes and add them to the blender too along with the lemon juice, cumin, garlic, coriander powder and coconut cream, plus some salt and pepper. Blend until smooth. Then place the soup into a saucepan and let it heat up to the perfect eating temperature.

Pour the soup into bowls and sprinkle each bowl with the roast potato croutons!

 

Enkla GLUTENFRIA jättegoda BRÖD

majsbröd med scones-feeling (ur ”Nytt Bröd”-böckerna)

10 bröd:

140g majsmjöl

150g rismjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

80g smör (kokosfett, el mjölkfritt alt.)

500 g kall växtmjölk t ex havre.

10g fiberhusk

övr: bakplåtspapper

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ingredienser till en jämn smet och låt svälla i minst 10 minuter.
  3. Forma degen till 10 små bröd med hjälp av en sked, platta till dem något och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  4. Grädda bröden i 225 grader i ca 15-18 minuter
  5. Låt svalna på galler i 20 min innan servering.

Dessa är så goda att de helst avnjuts med bara smör eller ”butter but better” (se recept) eller med en god spread om de ska bli mer matiga (o nyttiga ;-))

Aprikosfrallor med pumpakärnor, 8 frallor: (ur ”Nytt Bröd”-böckerna)

ugn: 200 grader.

20g färsk jäst

300g kallt vatten

25g rapsolja

20g honung

40g boveteflingor

100 g bovetemjöl

100g sojamjöl

1 ½ tsk salt

10g fiberhusk

1 tsk xantangummi

70g torkade aprikoser, klippta i mindre bitar

40 pumpakärnor

  1. Lös upp jästen i vattnet och blanda i övriga ingredienser utom fiberhusk, xantangummi, aprikoser och pumpakärnor.
  2. Vispa ner fiberhusk och xantangummi under omrörning och blanda väl.
  3. Tillsätt aprikoserna och pumpakärnorna och blanda i degen.
  4. Jäs i täckt bunke 2 timmar.
  5. Forma degen med blöta händer till 8 frallor.
  6. Låt frallorna jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper i 30 minuter.
  7. Grädda i 200g i 25 minuter.
  8. Låt svalna.

 

EFTERRäTTER så nyttiga att de kan vara mellanmål eller varför inte tårta till frukost…

KLAS KLADDKAKA (á la Klas Landahl), lika god som vanlig, nä förresten ännu godare… men gluten-, socker- och om man vill ägg- och mjölk-fri

3 ägg (eller 3 ägg mängd i äggersättnings-pulver ”No Egg”)

2 dl kokossocker / 30 dadlar, blötlagda/kokade och mixade

1,25 dl havregryn, finmixade

1 dl hasselnötter, finmixade

150 g smält kokosolja/smör

1,5 krm salt

1 krm vaniljpulver

1 dl kakao

Peppar

(Mörk chokladkaka i bitar)

Vispa ägg och socker. Blanda i resten. Häll i smörad och kokosflingad brödform. Toppa med pinjenötter. Grädda i 175 grader 10-15 min.

 

Raw cheesecake med granatäpple och cashewnötter

jag är lite trött på raw-food kakor o sånt just nu, men denna är jag INTE trött på!!!

Världens godaste cheesecake ”raw food” med mixade nötter och granatäppelkärnor. Cashewnötterna till fyllningen ska helst blötläggas över natten (ca 8 timmar) men minst 3 timmar. Sötmandeln ska blötläggas i minst en timme men även den gärna över natten.

BOTTEN

200 g sötmandel (blötlagd ca en timme eller över natten)

100 g torkade mjuka dadlar

0,25 tsk salt

0,5 tsk kanel

CHEESECAKEFYLLNING

400 g cashewnötter (blötlägges i förväg)

2,5 dl kokosolja (smält över vattenbad på låg värme)

0,5 tsk vaniljpulver (ekologiska malda vaniljstänger)

0,5 tsk salt

2 dl färskpressad citronsaft (ca 5 citroner)

2 dl agavesirap, eller flytande honung

2,5 dl osötad granatäppeljuice, ca 4 st granatäpplen (finns att köpa på tetra om man ej har möjlighet att pressa själv)

Gör så här:

Botten

Mixa nötter och dadlar i mixer tills du får en ”deg” som man kan trycka ut i botten på en springform. Tryck ut botten ordentligt.

1. Fylllning

Mixa allt utom granatäppeljuicen väl till en vit fluffig kräm. Tillsätt sedan granatäppeljuicen under mixning. 2. Häll sedan över den förberedda botten och frys in över natten. Förvaras i frys. Låt tina i kyl i ca 1-2 timmar före servering. 3. Strössla på granatäppelkärnor för servering, blåbär passar också bra. Ät och NJUT!

Real Deal Raw Love Chocolate á la Earthsprout (blogg)

Making your own raw chocolate will take the same amount of time (or less) as you’d spend when choosing, picking up and paying for one at a store. For this recipe I’ve used coconut sugar as a sweetener but you could also use dates (as in this recipe) or simply sweeten with pure vanilla, berries and perhaps a drop of stevia. Your choice. Ps. Virgin coconut oil is amazing and all but cacao butter is divine. Time to up your game? Ps2. I’ve included Maca & Mesquite powder to enhance the love of this bar but it’s totally optional.

Makes a 4*4 inches square (1.5 inches thick) Chocolate bar

1/3 cup (60g) cacao butter or virgin coconut oil

7 tbsp | 35g | almost 1/2 cup | raw cacao powder

3 tbsp coconut sugar

1 1/2 tsp maca root powder

1 tsp mesquite powder

1/4 tsp pure ground vanilla bean

a generous pinch good quality salt like celtic sea salt or himalayan pink salt

1. In a double boiler or in a glass/metal/ceramic bowl over a pot of simmering water melt cacao butter/coconut oil. Remove from heat and add ground coconut sugar, raw cacao powder, maca powder, mesquite powder, good quality salt and vanilla, whisk to combine.

2. Line something square or rectangular (or why not circular?) that can work as a mold with plastic film. Pour chocolate mixture into the mold. Pop into the freezer for at least 10 minutes or until you feel like some Real Deal Raw Love Chocolate. Once decorated keep refridgerated.

Beautify using:

Pink Coconut Mousse

3 tbsp raw coconut butter

2 large strawberries

1/2 lime, the juice

a thumbnail chunk fresh ginger

1.Blend all ingredients using an immersion blender (or mash together with a fork)

2. Use a piping bag /regular plastic bag with a small hole to pipe out little ”bops” onto the chocolate

And..

Frozen raspberries

Dried + fresh rose petals

Sea salt flakes

Raw cacao powder

Flakes/small chunks of raw chocolate from when cutting the edges

Drops of blended strawberries

Apple, Almond & Buckwheat Muffins a la Greenkitchenstories
Makes 12 muffins

These muffins are only sweetened with apples and dates. We make our own apple sauce and even though it is unsweetened, it has a naturally sweet flavour that works perfect in this recipe. Since the muffins are not overly decadent, we enjoy them both as weekend breakfast and weekday dessert. However, if you know that you like your muffins more on the sweeter side, you can replace have of the apple sauce with maple syrup.

Dry ingredients
1 cup / 100 g almond flour
1 cup / 100 g rolled oats (use cert. gluten free if intolerant)
2/3 cup / 75 g buckwheat flour
2 tbsp arrowroot (or potato starch)
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1 tsp ground cinnamon
1 tsp ground cardamom
½ tsp ground ginger
½ tsp sea salt

Wet ingredients
160 ml / 2/3 cup plain unsweetened yogurt or plant yogurt
80 ml / 1/3 cup coconut oil, butter or olive oil
10 fresh soft dates, pitted and mashed
3 large eggs (or 3 tbsp chia seeds mixed with 9 tbsp water)
1/2 cup / 120 ml apple sauce, unsweetened (see below for instructions hot to make your own)
3 organic apples

Preheat the oven to 400°F / 200°C. Grease a muffin pan with oil or butter or line it with muffin tins. Add all the dry ingredients to a food processor or blender and process on high speed so the oats turn into coarse flour and all ingredients are mixed. Transfer to a large mixing bowl. Add eggs, yogurt, coconut oil, dates and 1/3 cup / 80 ml of the apple sauce (save the rest for later) to the food processor or blender and mix until smooth, and then transfer to the mixing bowl with the dry ingredients. Grate two of the apples and add them to the batter. Divide the batter into the muffin tins, filling them only half way up. Drop a heaping teaspoon of apple sauce in the middle of each muffin and then cover with the remaining batter. Slice the last apple thinly, brush the slices with oil and place one or a few slices on top of each muffin, pressing them down slightly. Dust with cinnamon. Bake for about 18-20 minutes. Let cool for a bit before taking them out of their tins and they will release easier. Enjoy!

Apple Sauce
Apple sauce is one of the simplest things to make and if you choose a sweet variety of apples, no other sweetener is needed. This makes more than you need for the Apple Muffin recipe, which is good as you can add large spoonfuls of the leftovers on top of yogurt or cultured buttermilk in the morning.

1 lb / ½ kg organic apples
¼ cup / 60 ml water
1 tsp lemon juice

Core the apples, cut them in ½ inch / 1 cm dices and add to a large sauce pan on medium heat together with the water. Bring to a boil and then turn down the heat slightly. Let simmer for 20-25 minutes. Use a hand blender to mix it smoothly. Add lemon juice and stir around to prevent the color from going brown. Store in air-tight glass jars the fridge for up to about a week or in plastic containers in the freezer for-like-ever.

Tips på Bloggar:

*earthsprout

*Deliciously Ella

*www.greenkitchenstories.com

Så lite fakta:

Jorden är inte stor nog för att föda oss invånare om vi äter en animalisk kost. Det är också ohållbart med växthuseffekten då forskning visar att 18 – 50 % (senaste forskningen från FN visar på 50 %)  av växthuseffekten består av kött- och animalie-produktion. Vad du lägger på tallriken har alltså betydligt större skillnad än allt annat du gör (jämför med att hela transportsektorn står för ca 13 %) för att minska växthuseffekten. För att inte tala om hur de flesta djuren har det idag. Detta blir mer och mer uppenbart för mig, så jag kan helt enkelt inte låta bli att dela det. Jag hoppas att du blir inspirerad snarare än känner dig begränsad.

Vill snart skriva mer här om hur detta relaterar till och supportar en yoga-livsstil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *